SET 5 – Politics Questions and Answers

Set-5 Political Science GK Questions and Answers | All the questions and answers of political quiz section-5 are based on political science which will be helpful for various competitive exams.

SET 5 – Politics GK Questions and Answers for Every Competitive Exams

Q1. Which of these bills was passed by Lok Sabha in January 2018?
1. Bankruptcy and Bankruptcy Code Amendment Bill
2. Banking Regulation (Amendment) Bill
3. Citizenship (Amendment) Bill
4. Prevention of Corruption (Amendment) Bill

Show Answer
Answer: The Insolvency and Bankruptcy Code Amendment Bill - The Insolvency and Bankruptcy Code Amendment Bill has been passed by the Lok Sabha in January 2018. The Insolvency and Bankruptcy Code (Amendment) Bill, 2017 was introduced by Finance Minister Arun Jaitley. It has sought to replace the ordinance passed earlier.

Q2. Which of the following has recently been appointed as the Chairman of the Union Public Service Commission?
1. Alka Sirohi
2. Deepak Kumar
3. David Simlih
4. None of the above

Show Answer
Answer: David Simlih - Recently David Simlih has been appointed as the Chairman of the Union Public Service Commission. The President has appointed Simlih for the discharge of the duties of the Chairman of the Union Public Service Commission. UPSC member Simlih will take charge on January 4.

Q3. The Union Cabinet has approved an agreement between India and which country to cross the land border?
1. China
2. Nepal
3. Bangladesh
4. Myanmar

Show Answer
Answer: Myanmar - The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the agreement between India and Myanmar regarding the land border crossing. This agreement will facilitate regulation and co-ordination of the existing rights related to the free movement of people living generally in the border areas of both countries.

Q4. In which nation has the 48th World Economic Forum annual meeting started?
1. Switzerland
2. Germany
3. Russia
4. Brazil

Show Answer
Answer: Switzerland - Recently the 48th World Economic Forum annual meeting began in Davos, Switzerland. The Prime Minister of India, Narendra Modi will attend this meeting. More than 3,000 people will participate in this 5-day World Economic Forum meeting.

Q5. The National Human Rights Commission has issued a notice to which state government due to low number of students in government schools?
1. Uttar Pradesh
2. Chhattisgarh
3. Odisha
4. Jharkhand

Show Answer
Answer: Odisha - Recently the National Human Rights Commission has issued a notice to the Odisha State Government due to low number of students in government schools.

Q6. Which of the following state cabinet has approved the ‘one district, one product’ scheme?
1. Uttar Pradesh
2. Madhya Pradesh
3. Karnataka
4. Gujarat

Show Answer
Answer: Uttar Pradesh - Recently Uttar Pradesh government has approved the 'One District, One Product' scheme. The 'One district, one product' scheme will identify the products of each district as well as provide new employment opportunities.

Q7. Which government cabinet has approved 1 percent reservation for orphans in government jobs?
1. Uttar Pradesh
2. Karnataka
3. Kerala
4. Maharashtra

Show Answer
Answer: Maharashtra - Orphans in Maharashtra will now be given 1 percent reservation in government jobs. Maharashtra cabinet has decided this. Maharashtra cabinet said during the decision that because orphans do not know their caste.

Q8. Who among these has been appointed as the new Chief Election Commissioner by President Ram Nath Kovind on 21 January 2018?
1. Om Prakash Rawat
2. Achal Kumar Joti
3. Sunil Arora
4. Ashok Lavasa

Show Answer
Answer: 1. Om Prakash Rawat - President Ram Nath Kovind has appointed Election Commissioner Om Prakash Rawat as the new Chief Election Commissioner of the country. Also, former Union Finance Secretary Ashok Lavasa has been made Election Commissioner.

Q9. According to the Central Statistics Office (CSO) the latest estimate for India’s GDP growth rate is expected to grow ____ percent in Indian economy in 2017-18?
1. 6.9%
2. 6.5%
3. 6.8%
4. 6.6%

Show Answer
Answer: 6.5% - According to Central Statistics Office (CSO) latest estimates for India's GDP growth rate slowed Indian economy to grow 6.5% in 2017-18. Hopefully.

Q10. Who has sworn in as the Chief Minister of Tamil Nadu recently?
1. Sasikala
2. E.K. Palanisamy
3. Vidyasagar Rao
4. None of these

Show Answer
Answer: E.K. Palanisamy - Recently E.K. Palanisamy has sworn in as the Chief Minister of Tamil Nadu, along with 31 MLAs had also sworn in as ministers.

Political Questions – SET 6

Political Questions – SET 4

Leave a Reply

Your email address will not be published.