SET 4 – Politics Questions and Answers

Set-4 Political Science GK Questions and Answers | All the questions and answers of political quiz section-4 are based on political science which will be helpful for various competitive exams.

SET 4 – Politics GK Questions and Answers for Every Competitive Exams

Q1. In which year did the Swachh Bharat Abhiyan start?
1. 15 April 2014
2. 19 December 2015
3. 2 October 2014
4. 15 January 2014

Show Answer
Answer: 2 October 2014

Q2. “I have nothing to offer except blood, sweat and tears” Who said this sentence?
1. Napoleon
2. Subhash Chandra Bose
3. Churchill
4. Lord Nelson

Show Answer
Answer: Churchill

Q3. In which year did the Nirmal Bharat Abhiyan or program begin?
1. 2006
2. 1996
3. 1999
4. 1994

Show Answer
Answer: 1999

Q4. In which year Azad Hind Fauj was activated?
1. 1942
2. 1956
3. 1954
4. 1943

Show Answer
Answer: 1942

Q5. Which party / group was Stafford Cripps ________?
1. Labor Party
2. State official
3. Liberal Party
4. Other

Show Answer
Answer: Labor Party

Q6. In which year was the National Development Council established?
1. September 1941
2. August 1950
3. August 1952
4. January 1956

Show Answer
Answer: August 1952

Q7. The All India Harijan Association has been established by which of the following?
1. Subhash Chandra Bose
2. Jawaharlal Nehru
3. Mahatma Gandhi
4. Raja Rammohan Roy

Show Answer
Answer: Mahatma Gandhi

Q8. When was the Rashtriya Swayamsevak Sangh formed?
1. 15 November 1936
2. 75 August 1945
3. 27 September 1925
4. 15 January 1956

Show Answer
Answer: 27 September 1925

Q9. Where is the headquarters of Rashtriya Swayamsevak Sangh located?
1. Bhopal
2. Agra
3. Ahmedabad
4. Nagpur

Show Answer
Answer: Nagpur

Q10. Where is the headquarters of Bharatiya Janata Party located?
1. New Delhi
2. Jharkhand
3. Maharashtra
4. Gujarat

Show Answer
Answer: New Delhi

Political Questions – SET 5

Political Questions – SET 3

Leave a Reply

Your email address will not be published.