SET 7 – Politics Questions and Answers

Set-7 Political Science GK Questions and Answers | All the questions and answers of political quiz section-7 are based on political science which will be helpful for various competitive exams.

SET 7 – Politics GK Questions and Answers for Every Competitive Exams


Q1. Jawaharlal Nehru was a member of which of these parties?
1. Bharatiya Janata Party
2. Aam Aadmi Party
3. Indian National Congress
4. Janata Party

Show Answer
Answer: Indian National Congress

Q2. Who was the first woman Prime Minister of India?
1. Sheela Dixit
2. Sarojini Naidu
3. Indira Gandhi
4. Pratibha Patil

Show Answer
Answer: Indira Gandhi

Q3. In which year Mrs. Indira Gandhi was elected the first woman Prime Minister of India?
1. 1957
2. 1960
3. 1966
4. 1945

Show Answer
Answer: 1966

Q4. Who was the first Chief Minister of Delhi?
1. Rajiv Gandhi
2. Chaudhary Brahm Prakash
3. Ved Prakash
4. None of these

Show Answer
Answer: Chaudhary Brahm Prakash

Q5. In which year Chaudhary Brahm Prakash was elected the first Chief Minister of Delhi?
1. 1947
2. 1952
3. 1950
4. 1945

Show Answer
Answer: 1952

Q6. Chaudhary Brahm Prakash was a member of which party?
1. Bharatiya Janata Party
2. Aam Aadmi Party
3. Indian National Congress
4. Janata Party

Show Answer
Answer: Indian National Congress

Q7. Who nominates the members of the Panchayat
1. Nominee by District Officer
2. Voters of respective regional constituencies
3. Nominee by the state’s local swaraj minister
4. Nominated by Block Development Organization

Show Answer
Answer: Voters of respective regional constituencies

Q8. Which Lok Sabha is present?
1. 13th Lok Sabha
2. 14th Lok Sabha
3. 15th Lok Sabha
4. 16th Lok Sabha

Show Answer
Answer: 16th Lok Sabha

Q9. Who has the power to decide the election petition?
1. Parliament
2. Supreme Court
3. High Court
4. Election Commission

Show Answer
Answer: High Court

Q10. What should be the minimum age for Lok Sabha elections?
1. 25 years
2. 21 years
3. 18 years
4. 35 years

Show Answer
Answer: 25 years

Political Questions – SET 8

Political Questions – SET 6

Leave a Reply

Your email address will not be published.