SET 8 – Politics Questions and Answers

Set-8 Political Science GK Questions and Answers | All the questions and answers of political quiz section-8 are based on political science which will be helpful for various competitive exams.

SET 8 – Politics GK Questions and Answers for Every Competitive Exams


Q1. What is the name of the first President of India?
1. Rajendra Prasad
2. Bhim Rao Ambedkar
3. Rajiv Gandhi
4. Mahatma Gandhi

Show Answer
Answer: Rajendra Prasad

Q2. In which year Rajendra Prasad was elected the first President of India?
1. 1947
2. 1952
3. 1950
4. 1945

Show Answer
Answer: 1952

Q3. Rajendra Prasad was a member of which of these parties?
1. Bharatiya Janata Party
2. Aam Aadmi Party
3. Indian National Congress
4. Janata Party

Show Answer
Answer: Indian National Congress

Q4. Who was the first Vice President of India?
1. Rajendra Prasad
2. Bhim Rao Ambedkar
3. Sarvepalli Radhakrishnan
4. Mahatma Gandhi

Show Answer
Answer: Sarvepalli Radhakrishnan

Q5. Sarvapalli Radhakrishnan was elected the first Vice President of India in which year?
1. 1947
2. 1952
3. 1950
4. 1945

Show Answer
Answer: 1952

Q6. Who was the first woman President of India?
1. Sheela Dixit
2. Sarojini Naidu
3. Indira Gandhi
4. Pratibha Patil

Show Answer
Answer: Pratibha Patil

Q7. In which year Pratibha Patil was elected the first woman President of India?
1. 2007
2. 2009
3. 2005
4. 2011

Show Answer
Answer: 2007

Q8. Pratibha Patil was a member of which party?
1. Bharatiya Janata Party
2. Aam Aadmi Party
3. Indian National Congress
4. Janata Party

Show Answer
Answer: Indian National Congress

Q9. Who was the first Prime Minister of India?
1. Jawaharlal Nehru
2. Bhim Rao Ambedkar
3. Sarvepalli Radhakrishnan
4. Mahatma Gandhi

Show Answer
Answer: Jawaharlal Nehru

Q10. In which year Jawaharlal Nehru was elected the first Prime Minister of India?
1. 1947
2. 1952
3. 1950
4. 1945

Show Answer
Answer: 1947

Political Questions – SET 9

Political Questions – SET 7

Leave a Reply

Your email address will not be published.