SET 9 – Politics Questions and Answers

Set-9 Political Science GK Questions and Answers | All the questions and answers of political quiz section-9 are based on political science which will be helpful for various competitive exams.

SET 9 – Politics GK Questions and Answers for Every Competitive Exams


Question 1. Which of these women became the first Governor of any state of India?
1. Mamta Kulkarni
2. Sarojini Naidu
3. Indira Gandhi
4. Sonia Gandhi

Show Answer
Answer: Sarojini Naidu

Question 2. In which year was the Constitution of India approved by the Constituent Assembly?
1. 1947
2. 1960
3. 1957
4. 1982

Show Answer
Answer: November 26, 1947

Question 3. Which of the following states does not have Panchayati Raj system?
1. Punjab
2. Haryana
3. Kerala
4. Arunachal Pradesh

Show Answer
Answer: Arunachal Pradesh

Question 4. In which year was the Constitution finally passed by the Constituent Assembly?
1. 26 November 1947
2. 26 November 1949
3. 26 March 1949
4. 2 June 1950

Show Answer
Answer: 26 November 1949

Question 5. In which of the following years was the National Emergency declared for the first time in the country?
1. 26 November 1947
2. 26 November 1949
3. 26 March 1949
4. October 26, 1962

Show Answer
Answer: October 26, 1962

Question 6. Which of the following was the permanent Speaker of the Constituent Assembly of India?
1. Bhim Rao Ambedkar
2. Dr. Rajendra Prasad
3. Jawaharlal Nehru
4. Indira Gandhi

Show Answer
Answer: Dr. Rajendra Prasad

Question 7. Who was the first Indian Governor General of independent India?
1. Sarvepalli Radhakrishnan
2. Dr. Rajendra Prasad
3. Chakravarti Rajagopalachari
4. Deendayal Upadhyay

Show Answer
Answer: Chakravarti Rajagopalachari

Question 8. According to which article of the Constitution, the President has the right to seek consultation with the Supreme Court?
1. Article-143
2. Article-152
3. Article -205
4. Article-178

Show Answer
Answer: Article-143

Question 9. Which of the following appoints the Chief Vigilance Commissioner?
1. Central Government
2. Governor
3. Judge
4. State Government

Show Answer
Answer: Governor

Question 10. Which of the following Lok Sabha Speaker resigns?
1. Central Government
2. Governor
3. Deputy Speaker of Lok Sabha
4. State Government

Show Answer
Answer: Lok Sabha Deputy Speaker

Political Questions – SET 10

Political Questions – SET 8

Leave a Reply

Your email address will not be published.