SET 10 – Politics Questions and Answers

Set-10 Political Science GK Questions and Answers | All the questions and answers of political quiz section-10 are based on political science which will be helpful for various competitive exams.

SET 10 – Politics GK Questions and Answers for Every Competitive Exams


Question 1. Who among the following appoints the Chief Justice of the Supreme Court?
1. Policy Commission
2. Rajya Sabha
3. President
4. Prime Minister

Show Answer
Answer: President

Question 2. Who among the following was the first Chief Justice of the Supreme Court?
1. Suresh Tyagi
2. Hiralal J. Cania
3. Jagdish Chandra Basu
4. K. N. Wanchu

Show Answer
Answer: Hiralal J. Kania

Question 3. How many members are there in the estimation committee?
1. 30
2. 25
3. 40
4. 15

Show Answer
Answer: 30

Question 4. Who appoints other judges of Supreme Court after Chief Justice?
1. Supreme Court Judge
2. Election Commission
3. Central Government
4. The President in consultation with the Chief Justice of the Supreme Court

Show Answer
Answer: President in consultation with Chief Justice of Supreme Court

Question 5. Who wishes to establish a socialist system?
1. Directive Principles of Policy
2. Citizenship
3. Fundamental Duties
4. Fundamental Rights

Show Answer
Answer: Policy Directive Element

Question 6. For which of the following does the work of Chief Accountant and Auditor General, Comptroller and Auditor General of India?
1. State Government
2. Union and State Government
3. Union Government
4. Niti Yoga

Show Answer
Answer: Union and State Government

Question 7. Which of the following appoints the Acting Chief Justice of India?
1. Central Government
2. Election Commission
3. Ministry of Finance
4. President

Show Answer
Answer: President

Q 8. In whose advice does the President appoint the other judges of the Supreme Court in India?
1. Chief Justice of Supreme Court
2. Prime Minister
3. Minister of Defense
4. Railway Minister

Show Answer
Answer: Chief Justice of Supreme Court

Question 9. Under which Article of the Constitution, Comptroller and Auditor General of India is appointed under which of the following article?
1. Article-176
2. Article-148
3. Article-285
4. Article-363

Show Answer
Answer: Article-148

Question 10. Which of the following is the interpreter and protector of the Constitution of India?
1. Advocate General of India
2. Supreme Court
3. President’s Parliament
4. Policy Commission

Show Answer
Answer: Supreme Court

Political Questions – SET 11

Political Questions – SET 9

Leave a Reply

Your email address will not be published.