Political Science General Knowledge Questions and Answers – Section 6

Q1. How many members are nominated to the Lok Sabha by the President of India?
A. 10
B. 2
C. 3
D. 12

Show Answer
Answer: B. 2

Q2. Which of the following Article says that the council of states shall not be subject to dissolution?
A. Article 83
B. Article 84
C. Article 90
D. Article 91

Show Answer
Answer: A. Article 83

Q3. The Speaker of the Lok Sabha is
A. Nominated by the President
B. Nominated by the prime minister
C. Nominated by the vice president
D. Elected by the members of the lok sabha

Show Answer
Answer: D. Elected by the members of the lok sabha

Q4. Any new All India Service can be created if a resolution by a 2/3rd majority is passed by
A. The lok sabha
B. The rajya sabha
C. Bothe of the houses of the parliament
D. None of these

Show Answer
Answer: C. Bothe of the houses of the parliament

Q5. What is the maximum period during which the Parliament many not meet?
A. Not more than 1 year
B. Not more than 6 months
C. Not more than 5 months
D. Not more than 9 months

Show Answer
Answer: B. Not more than 6 months

Q6. The Speaker
A. Votes on every bill
B. Votes on money bill only
C. Votes only to help the party in power
D. Has a acting vote in case of a tie

Show Answer
Answer: D. Has a acting vote in case of a tie

Q7. The oath of office to the President is administrated by
A. The prime minister
B. The speaker of the lok sabha
C. The chief justice of India
D. The vice president of India

Show Answer
Answer: B. The speaker of the lok sabha

67. The oath of office to the President is administrated by
A. The prime minister
B. The speaker of the lok sabha
C. The chief justice of India
D. The vice president of India

Q8. President’s Rule must be approved by the parliament within the period of
A. 1 month
B. 6 month
C. 1 year
D. Indefinitely

Show Answer
Answer: A. 1 month

Q9. The Governor may resign his office by writing under his hand addressed to the
A. Chief Minister
B. Prime Minister
C. Vice President
D. President

Show Answer
Answer: D. President

Q10. In civil matters, the highest court of appeal in a district is the
A. Court of senior sub judge
B. Small court
C. High court
D. District court

Show Answer
Answer: D. District court