SET 10 – Quantitative Aptitude Questions and Answers

Quantitative Aptitude Quiz for Every Competitive Exams GS Team published here most important Quantitative Aptitude Maths Questions and Answers in english for Every competitive exams like SBI, RRB, Railway, Police, Clerk, Bank IBPS and more. These questions and answers will be helpful for crack all competitive exams.

SET 10 – Quantitative Aptitude “Maths” Questions and Answers (Quiz) for Competitive Exams

Question 1. If the area of ​​the curved surface of a cylindrical object is 616 square CM and height 14 CM, find its radius?
1. 14 CM
2. 7 CM
3. 21 CM
4. 3.5 CM

Show Answer
Answer: 7 CM

Question 2. Two students appear in an examination. One of them scored 22 marks more than the other and his marks were 55% of the sum of their marks. Both of them scored _____.
1. 121 and 99
2. 43 and 21
3. 58 and 36
4. 86 and 64

Show Answer
Answer: 121 and 99

Question 3. What is the value of cot 11π / 6?
1. -√3
2. -1
3. √3
4. -1/2

Show Answer
Answer: -√3

Question 4. 2cos [(C + D) / 2] sin [(C-D) / 2] is equal to?
1. sinC + sinD
2. sinC – sinD
3. cosC – cosD
4. cosC + cosD

Show Answer
Answer: sinC - sinD

Question 5. What is tan2Asin2A equal to?
1. tan2A – sin2A
2. tan2A + sin2A
3. cot2A – sin2A
4. cot2A + sin2A

Show Answer
Answer: tan2A - sin2A

Question 6. The two numbers are 63 and 77, whose maximum common factor is 7. Find their least common denominator.
1. 668
2. 693
3. 674
4. 680

Show Answer
Answer: 693

Question 7. The total cost of a washing machine and electric chimney was 57,750 Rs. The electric chimney was sold with a 34% profit and the washing machine with a 24% loss. If the selling price of both the items was the same, what was the purchase price of the cheaper item?
1. 26850 Rs
2. 20900 Rs
3. 28875 Rs
4. 25850 Rs

Show Answer
Answer: 20900 Rs

Question 8. If (7 – 12x) – (3x – 7) = 14, then the value of x is ______?
1. -4
2. 0
3. 5
4. 2

Show Answer
Answer: 0

Question 9. Find the root of this quadratic equation 6×2 – 11x – 35 = 0
1. 5/3, -7/2
2. -5/3, 7/2
3. -3/5, 2/7
4. 3/5, -2/7

Show Answer
Answer: -5/3, 7/2

Question 10. 69 – 10 machines are purchased in a factory. There are 2 machine-A, 3 machine-B and the rest machine-C. The prices of these machines are 95000 Rs, 60000 Rs and 50000 Rs respectively. What will be the average price of these machines?
1. 62000
2. 68333
3. 74666
4. 60500

Show Answer
Answer: 62000

Quantitative Aptitude Questions – SET 9

Leave a Reply

Your email address will not be published.