SET 9 – Quantitative Aptitude Questions and Answers

Quantitative Aptitude Quiz for Every Competitive Exams GS Team published here most important Quantitative Aptitude Maths Questions and Answers in english for Every competitive exams like SBI, RRB, Railway, Police, Clerk, Bank IBPS and more. These questions and answers will be helpful for crack all competitive exams.

SET 9 – Quantitative Aptitude “Maths” Questions and Answers (Quiz) for Competitive Exams


Question 1. The difference between simple interest and compound interest compounded annually on a certain amount at 8% per annum for 2 years is Rs. 40. What is the amount?
1. Rs 12500
2. Rs 6250
3. Rs 25000
4. Rs 18750

Show Answer
Answer: Rs 6250

Question 2. In a rhombus ABCD, the measure of angle CAB is 35 °, what will be the measure of angle ABC?
1. 70 °
2. 40 °
3. 50 °
4. 110 °

Show Answer
Answer: 110 °

Question 3. If cotA / √ (1 + cot2A) = x, then what is the value of x?
1. sinA
2. cosecA
3. secA
4. cosA

Show Answer
Answer: cosA

Question 4. When a lunch buffet is discounted by 20%, there is a profit of 42%. If the rebate is 15%, what will be the profit?
1. 57 percent
2. 50.875 percent
3. 63.125 percent
4. 44.75 percent

Show Answer
Answer: 50.875 percent

Question 5. What is the value of √ [(1 – cosA) / (1 + cosA)]?
1. cosecA – cotA
2. cosecA + cotA
3. secA – cotA
4. secA + cotA

Show Answer
Answer: cosecA - cotA

Question 6. By dividing a number by 38, we get 70 as the quotient and 12 as the remainder. Find that number?
1. 2648
2. 2636
3. 2684
4. 2672

Show Answer
Answer: 2672

Question 7. By increasing the price of the entrance ticket of a fair in the ratio of 17:19, the number of people coming to the fair is reduced in the ratio of 11:10. In what proportion does the total collection increase or decrease?
1. There is a decrease in the ratio of 190: 187
2. There is an increase in the ratio of 187: 190
3. The ratio is increased to 170: 209
4. There is a decrease in the ratio of 209: 170

Show Answer
Answer: 187: 190 ratio has increased

Question 8. Which of the following is correct?
1. (6x + y) (x – 6y) = 6x 2 + 35xy – 6y 2
2. (6x + y) (x – 6y) = 6x 2 – 35xy – 6y 2
3. (6x + y) (x – 6y) = 6x 2 – 37xy – 6y 2
4. (6x + y) (x – 6y) = 6x 2 + 37xy – 6y 2

Show Answer
Answer: (6x + y) (x - 6y) = 6x 2 - 35xy - 6y 2

Question 9. If a – b = -5 and a2 + b2 = 73, then find ab.
1. 35
2. 14
3. 50
4. 24

Show Answer
Answer: 24

Question 10. The sum of a nonzero number and ten times its inverse is 7. Find the number?
1. 4
2. 3
3. 5
4. 6

Show Answer
Answer: 5

Quantitative Aptitude Questions – SET 10

Quantitative Aptitude Questions – SET 8

Leave a Reply

Your email address will not be published.