SET 4 – Quantitative Aptitude Questions and Answers

Quantitative Aptitude Quiz for Every Competitive Exams GS Team published here most important Quantitative Aptitude Maths Questions and Answers in english for Every competitive exams like SBI, RRB, Railway, Police, Clerk, Bank IBPS and more. These questions and answers will be helpful for crack all competitive exams.

SET 4 – Quantitative Aptitude “Maths” Questions and Answers (Quiz) for Competitive Exams

Question 1. If 2sec2A = x, then what is the value of x?
1. 1 / (1 + cosA) + 1 / (1 – cosA)
2. 1 / (1 + tanA) + 1 / (1 – sinA)
3. 1 / (1 + sinA) + 1 / (1 – sinA)
4. 1 / (1 + cotA) + 1 / (1 – cosA)

Show Answer
Answer: 1 / (1 + sinA) + 1 / (1 - sinA)

Question 2. A trader had 16 quintals of wheat. He sold some portion at 17% profit and the rest at 27% profit, thus making a total profit of 21%. How much wheat did he sell at 27% profit?
1. 960 kg
2. 640 kg
3. 320 kg
4. 1280 kg

Show Answer
Answer: 640 kg

Question 3. A brother is 6 years older than his sister. Seven years ago the product of his age was 72. How old is the brother?
1. 13 years
2. 12 years
3. 6 years
4. 19 years

Show Answer
Answer: 19 years

Question 4. If Girish’s salary is 4/9 times Harishankar’s salary and Shirish’s salary is 5/6 times Harishankar’s salary, what will be the ratio of Girish’s and Shirish’s salary?
1. 27:10
2. 10:27
3. 8:15
4. 15: 8

Show Answer
Answer: 8:15

Question 5. If 5 – x; 1 + 3x and 5 + 5x ≥ 2 + 2x; Then what is the value of x?
1. 2
2. -2
3. 3
4. 0

Show Answer
Answer: 0

Question 6. In ΔPQR, S and T are points located on the sides PQ and PR respectively. ST is parallel to QR. If S divides PQ in the ratio 1: 5 and the length of QR is 15 cm. , Then find ST.
1. 2.4 cm
2. 3.6 cm
3. 2.5 cm
4. 5.6 cm

Show Answer
Answer: 2.5 cm

Question 7. Meghnad can complete a work in 45 hours. If he is assisted by Jayashree, which is 50% more efficient, then in what time will the two work together?
1. 9 hours
2. 6 hours
3. 12 hours
4. 18 hours

Show Answer
Answer: 18 hours

Question 8. The average revenue of a company for 11 consecutive years is 77 lakhs. is. If the average of the first 6 years is 72 lakh Rs. And the average of the last 6 years is Rs. 84 lakhs. If, then find the sixth year of imprisonment.
1. 91 Lakh Rs.
2. 87 Lakh Rs.
3. 85 Lakh Rs.
4. 89 Lakh Rs.

Show Answer
Answer: Rs 89 lakh

Question 9. In Δ ABC, the mean AD is 8 cm. And CB is 16 cm. Is, the measure of angle CAB is _____.
1. 90 °
2. 30 °
3. 60 °
4. 120 °

Show Answer
Answer: 90 °

Question 10. What will be the third ratio of two numbers 12 and 48?
1. 84
2. 96
3. 192
4. 144

Show Answer
Answer: 192

Quantitative Aptitude Questions – SET 5

Quantitative Aptitude Questions – SET 3

Leave a Reply

Your email address will not be published.