SET 7 – Quantitative Aptitude Questions and Answers

Quantitative Aptitude Quiz for Every Competitive Exams GS Team published here most important Quantitative Aptitude Maths Questions and Answers in english for Every competitive exams like SBI, RRB, Railway, Police, Clerk, Bank IBPS and more. These questions and answers will be helpful for crack all competitive exams.

SET 7 – Quantitative Aptitude “Maths” Questions and Answers (Quiz) for Competitive Exams


Question 1. The volume of a cylindrical object is 2310 cubic CM. If the circumference of its base is 44 CM, find the area of ​​the curved surface of the cylindrical object.
1. 660 Sq. CM
2. 1320 Sq. CM
4. 1980 Sq. CM
D. 330 Sq. CM

Show Answer
Answer: 660 Sq. CM

Question 2. The sum of a non-zero number and three times its inverse is 13/2. Find the number.
1. 6
2. 7
4. 8
D. 9

Show Answer
Answer: 6

Question 4. ΔDEF is similar to ΔGHI. DE has a length of 16 CM and its corresponding arm GH has a length of 25 CM. Find the ratio of the area of ​​ΔDEF and ΔGHI.
1. 4: 5
2. 16:25
4. 256: 625
D. 25:16

Show Answer
Answer: 256: 625

Question 4. The line passing through the points (2, -1) and (y, -2) is parallel to the line passing through (-3,4) and (0,3). Find the value of y.
1. -2
2. 2
4. 5
D-5

Show Answer
Answer: 5

Question 5. Find the sum of all interior angles of a polygon with 10 sides.
1. 2520 °
2. 2880 °
4. 1440 °
D. 3240 °

Show Answer
Answer: 1440 °

Question 6. One diagonal of one rhombus is half of the other. If the length of the side of the rhombus is 10 CM, then what is the area of ​​the rhombus?
1. 40 Sq. CM
2. 20 Sq. CM
4. 100 Sq. CM
D. 80 Sq. CM

Show Answer
Answer: 80 Sq. CM

Question 7. The area of ​​the curved surface of a hemisphere is 110.88 Sq. Is CM and volume is 155.232 cubic CM. Find its radius.
1. 8.4 CM
2. 1.4 CM
4. 4.2 CM
D. 2.1 CM

Show Answer
Answer: 4.2 CM

Question 8. If tan -7π / 4 = x, then what is the value of x?
1. -1/2
2.-3/2
4. √3 / 2
D. 1

Show Answer
Answer: 1

Question 9. If (cotAcotB + 1) / (cotB – cotA) = x, then what is the value of x?
1. cot (A + B)
2. cot (A – B)
4. tan (A – B)
D. Tan (A + B)

Show Answer
Answer: cot (A - B)

Question 10. If two years simple interest on a principal is Rs 2400 and compound interest is Rs 2544, then what is the interest rate?
1. 12 percent
2. 6 percent
4. 24 percent
D. 18 percent

Show Answer
Answer: 12 percent

Quantitative Aptitude Questions – SET 8

Quantitative Aptitude Questions – SET 5

Leave a Reply

Your email address will not be published.