SET 6 – SSC CHSL Questions and Answers

Set 6 – SSC CHSL Exam GK Questions and Answers

SSC CHSL Exam GK – Set 6:- Below are the questions and answers of SSC CHSL GK Questions Section-6, All SSC CHSL related questions published in this section will be important and helpful for you in all SSC CHSL exams.

Q1. Which of these rivers does not pass through the state of Punjab?
1. Sutlej
2. Ravi
3. Jhelum
4. Ganges

Show Answer
Answer: Ganga - India's most important river Ganga, which traverses vast tracts from the Himalayas in the Uttarakhand to the Sundarbans of the Bay of Bengal, deciding India and Bangladesh, Not only the natural wealth of the country, but also the basis of people's emotional faith.

Q2. Which of these lines passes through almost central part of India?
1. Capricorn Line
2. Tropic of Cancer
3. Equator
4. Major Mediterranean

Show Answer
Answer: Tropic of Cancer - Tropic of Cancer is a hypothetical line drawn from west to east on the globe, parallel to the equator in the Northern Hemisphere. One of the major latitude lines is reflected on the Earth's map.

Q3. Which function the transformer cannot perform?
1. May increase the alternating voltage
2. Can increase alternating current
3. Can increase recursive energy
4. May reduce alternating voltage.

Show Answer
Answer: The alternator can increase energy - the transformer or transformer is an electrical machine with no moving or rotating components. Transformer is probably the most widely used electrical instrument (electrical) in electrical equipment.

Q4. What is the unit of physical quantity “magnetic field strength”?
1. Joules per meter
2. Newton per meter
3. Calvin per meter
4. ampere per meter

Show Answer
Answer: ampere per meter

Q5. Which of these countries is not a permanent member of the UN Security Council?
1. China
2. India
3. United States
4. France

Show Answer
Answer: India

Q6. The right to education in India is a _________ right.
1. Political
2. Basic
3. Social
4. Legal

Show Answer
Answer: Basic - Right to education - Children are the supreme assets of any country, they have the potential human resources to be strongly knowledgeable and enable the progress of the country. To be done.

Q7. What game is Indian Super League played?
1. horse racing
2. Football
3. Cycling
4. Golf

Show Answer
Answer: Football - Indian Super League is an Indian professional football league, played between September to December and the winner of the series is declared in the finals. [/ su_spoiler ]

Q8. Which of the following is the author of "The Hungry Taid"?
1. Amitav Ghosh
2. Mithali Milan
3. Ravinder Singh
4. Sudha Murthy

Show Answer
Answer: Amitav Ghosh - Amitav Ghosh is a famous English language writer. He has been awarded the Sahitya Akademi Award in 1989 for the novel The Shadow Lines, composed by him, Amitav Ghosh is the author of "The Hungry Taid".

Q9. Manas Wildlife Sanctuary is in which state.
1. Tamil Nadu
2. Assam
3. Bihar
4. Himachal Pradesh

Show Answer
Answer: Assam

Q10. Which Indian cricketer has not yet received the Arjuna Award?
1. Virat Kohli
2. Rohit Sharma
3. M.S. Dhoni
4. R. Ashwin

Show Answer
Answer: MS Dhoni - Mahendra Singh Dhoni was born in a Rajput family in Ranchi, Jharkhand, Dhoni is an Indian cricketer and former captain of Indian cricket team, MS Dhoni has received many awards but he has not received the Arjuna Award.

Q11. Which of the following received the Filmfare award for the film 'Taare Zameen Par'?
1. Best Director
2. Best Starter Director
3. Best Art Direction
4. Best Screenplay

Show Answer
Answer: Best Director

SSC CHSL Exam Questions - SET 7

SSC CHSL Exam Questions - SET 5

Leave a Reply

Your email address will not be published.