SET 4 – SSC CPO and SI Questions and Answers

SET 4 – SSC CPO and DP SI (Sub-Inspector) Exam Questions and Answers

Here we have published important GK questions and answers for the exam of SSC CPO and Sub-Inspector of Delhi Police. These quiz will be helpful for the SSC CPO, Delhi Police SI of exam preparation.

SET 4 – SSC CPO, SI in CAPFs, ASI in CISF and Delhi Police in SI Exam Questions and Answers

Question 1. How many times has India won the ICC U-19 World Cup?

  1. Once
  2. twice
  3. thrice
  4. four times
Show Answer
Answer: Four times

Question 2. Whose natural varieties are sapphires and rubies?

  1. aluminum carbonate
  2. aluminum hydroxide
  3. aluminum sulfide
  4. Aluminum Oxide
Show Answer
Answer: Aluminum Oxide

Question 3. Which one of the following is within one degree of latitude of New Delhi?

  1. Dhaka City
  2. Everest Mountains
  3. Amarnath Cave
  4. Islamabad city
Show Answer
Answer: Everest Mountains

Question 4. In the context of the High Courts and their seats, which one of the following pairs is correctly matched?

  1. Uttarakhand – Nainital
  2. Madhya Pradesh – Gwalior
  3. Gujarat – Gandhinagar
  4. Odisha – Sambalpur
Show Answer
Answer: Uttarakhand - Nainital

Question 5. Where is the Gyan Saraswati Temple of South India located?

  1. Tirunelveli
  2. Basar
  3. Puducherry
  4. Thrissur
Show Answer
Answer: Basar

Question 6. Which of the following diseases is called ‘bad effect of stars’?

  1. Influenza
  2. Typhoid
  3. Cholera
  4. plague
Show Answer
Answer: Influenza

Question 7. With reference to the Policy (NITI) Commission, what does ‘T’ mean in NITI?

  1. transferring
  2. Traveling
  3. Training
  4. Transforming
Show Answer
Answer: Transforming

Question 8. During which time can be seen Bailey’s beads?

  1. complete solar eclipse
  2. Lunar Eclipse
  3. Partial solar eclipse
  4. Jupiter Covering
Show Answer
Answer: Full solar eclipse

Question 9. Where was the famous mathematician Srinivasa Ramanujan born?

  1. Madras (now Chennai)
  2. Erode
  3. Namakkal
  4. Kumbakonam
Show Answer
Answer: Erode

Question 10. Hirakud Dam is built on which river?

  1. Mahanadi
  2. Godavari
  3. Krishna
  4. Betwa
Show Answer
Answer: Mahanadi

Question 11. Which of the following combinations are present in high amounts in hard water?

  1. Sodium and Magnesium
  2. Calcium and Sodium
  3. Sodium and Manganese
  4. Calcium and Magnesium
Show Answer
Answer: Calcium and Magnesium

Question 12. Which of the following films is based on the background of the India-China war of 1962?

  1. Roja
  2. Reality
  3. Outrage
  4. Thousands of wishes like this
Show Answer
Answer: Reality

Question 13. Who holds the record for scoring the fastest goal (in eleventh seconds) in a FIFA World Cup match?

  1. Hakan Sukur
  2. Kylen Mbappé
  3. Pelé
  4. Cristiano Ronaldo
Show Answer
Answer: Hakan Sukur

Question 14. During the freedom struggle, who was the only president of the Indian National Congress who resigned from the post of president even after being elected?

  1. Subhash Chandra Bose
  2. JB Kripalani
  3. Nelly Sengupta
  4. Jawaharlal Nehru
Show Answer
Answer: Subhash Chandra Bose

Question 15. Where is the first indigenously built nuclear power plant in India located?

  1. in Tarapur
  2. In Kalpakkam
  3. In Trombay
  4. In Kota
Show Answer
Answer: in Kalpakkam

SSC CPO and SI Exam Questions – SET 5

SSC CPO and SI Exam Questions – SET 3

Leave a Reply

Your email address will not be published.