Top 10 May 2020 Fourth Week (25th to 31st) Current Gk Questions and Answers

Question 1. How long has the Central Government increased the validity of driving license and vehicle registration documents?

  1. 15 June 2020
  2. 31 June 2020
  3. 15 July 2020
  4. 31 July 2020
Answer
Answer: 31 July 2020 - The Central Government has recently increased the deadline of motor vehicle related documents to 31 July 2020. The ministry has said that vehicles whose documents have been renewed since February this year have been validated till 31 July.

Question 2. Which day is celebrated worldwide on 29 May?

  1. World Digestive Health Day
  2. World Health Day
  3. World Health Day
  4. World Medicine Day
Answer
Answer: World Digestive Health Day - World Digestive Health Day is celebrated worldwide on 29 May. It is celebrated around the world in collaboration with WGO and WGOF.

Question 3. Famous Urdu writer, satirist Mujtaba Hussain has recently passed away at the age of 84 in which city?

  1. Delhi
  2. Kolkata
  3. Hyderabad
  4. Chennai
Answer
Answer: Hyderabad - The famous Urdu writer, satirist Mujtaba Hussain has recently passed away at the age of 84 in Hyderabad. He had announced the return of the Padma Shri award, which was awarded to him in the year 2007.

Question 4. Which scheme has been recently launched by Life Insurance Corporation (LIC) of India?

  1. Pradhan Mantri Vaya Vandana Yojana
  2. Prime Crop Insurance Scheme
  3. Pradhan Mantri Bima Yojana
  4. Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana
Answer
Answer: Pradhan Mantri Vaya Vandana Yojana - Pradhan Mantri Vaya Vandana Yojana (LIC) recently changed the Pradhan Mantri Vaya Vandana Yojana (Revised-2020) Has launched for three fiscal years sale 2020 to 2023.

Question 5. Who has become the third richest person in the world amid Corona crisis?

  1. Mukesh Ambani
  2. Bill Gates
  3. Mark Zuckerberg
  4. Satya Nadella
Answer
Answer: Mark Zuckerberg - Facebook founder Mark Zuckerberg has become the third richest person in the world amid Corona crisis.
राजस्थान के मुख्यमंत्रियों (मुख्यमंत्री) की सूची व् उनके कार्यकाल वर्ष और पार्टी दलरवि शास्त्री के बारे में महत्वपूर्ण तथ्य
मेघालय के मुख्यमंत्रियों (मुख्यमंत्री) की सूची व् उनके कार्यकाल वर्ष और पार्टी दलमार्च के राष्ट्रीय और अंतर्राष्ट्रीय दिवस
Read Also

Question 6. Which new video calling app has Facebook recently launched?

  1. Catchup
  2. Makeup
  3. Takeup
  4. Myup
Answer
Answer: Catchup - Facebook recently launched a new video calling app Catchup app that works without a Facebook account. And in one app, 8 users will be able to do video calling simultaneously.

Question 7. Under which scheme the central government has disbursed an amount of about Rs 19,100 crore during lockdown?

  1. PM Kisan Samman Nidhi Yojana
  2. PM Life Insurance Scheme
  3. PM Ayushman Bharat Yojana
  4. PM Curiosity Scheme
See the correct answer
Answer: PM Kisan Samman Nidhi Yojana - Central Government "PM Kisan Samman Nidhi Yojana" during lockdown imposed to prevent corona virus "An amount of about Rs. 19,100 crore is distributed. Due to which about 9.55 crore farmer families have benefited from the country.

Question 8. India has recently become the largest producer of PPE in the world?

  1. First
  2. Second
  3. Third
  4. Fourth
Answer
Answer: Second - India has recently become the second largest producer of Personal Protective Equipment (PPE) in the world in just two months.

Question 9. How many astronauts selected for the first manned space Gaganyaan mission have started training in Russia again?

  1. 2 astronauts
  2. 3 astronauts
  3. 4 astronauts
  4. 9 astronauts
Answer
Answer: 4 astronauts - 4 astronauts selected for the first manned space Gaganyaan mission have started training in Russia again . This training was discontinued due to the corona virus.

Q 10. Which bank has partnered with MasterCard for the convenience of farmers and small traders of the country?

  1. Paytm Payment Bank
  2. Airtel Payments Bank Limited
  3. Yes Bank
  4. Canara Bank
Answer
Answer: Airtel Payments Bank Limited - Airtel Payments Bank Limited has partnered with MasterCard for the convenience of farmers and small traders of the country. . Under which both companies will offer customized products for farmers and SMEs.

Leave a Reply

Your email address will not be published.