Word Formation – Verbal Reasoning Questions and Answers

Here are different types of questions and answers based on Word Formation that are asked various competitive exams.

Word formation is advanced level alphabet test. This test is meant to test the ability of the candidates in word building process.

In word formation, a main word is given and we have to choose that word, which can or cannot be formed from the main word.


Directions: In each of the following questions, a word has been given followed by four other owrds, one of which cannon be formed by using the letters from the given word Find that word.
Q. REASONABLE
A. BOES
B. BRAIN
C. ARSON
D. NOBLE

Show Answer
Answer: B – The word ‘BRAIN’ cannot be formed from ‘REASONABLE’ due to absence of letter i.

Q1. COMMUNICATION
A. ACTION
B. UNION
C. NATION
D. UNISON

Show Answer
Answer: D – UNISON cannot be formed letter ‘S’ is not in the given word.

Q2. SPECIFICATION
A. PACIFIC
B. FACTION
C. FAINTING
D. TONIC

Show Answer
Answer: C – The word which cannot be formed from ‘SPECIAFICATION’ is ‘FAINTING’ due to absence of the letter ‘G’ and only ‘N’ is present in the given word.

Q3. GENERALIZATION
A. NOTE
B. RAATION
C. LIZARD
D. GOAT

Show Answer
Answer: C – Using the letter of given word, the word LIZARD cannot be made because D is not there in the given word.

Q4. CONCEPTUALISATION
A. STATUS
B. POINTS
C. NOISE
D. TOTAL

Show Answer
Answer: A – From the word CONCEPTUALISATION the word which cannot be formed is STATUS as it contains only on S.

Q5. CONSTITUTIONAL
A. CONSULT
B. LOCATION
C. TUTION
D. TALENT

Show Answer
Answer: D – TALENT word cannot be formed using the letters of the given words because only one ‘e’ is present in the given word.

Q6. COURAGEOUS
A. SECURE
B. ARGUE
C. COURSE
D. GRACE

Show Answer
Answer: A – The word SECURE cannot be formed from COURAGEOUS because only one ‘e’ is present in the given word.

Q7. PORTFOLIO
A. RIFT
B. ROOF
C. FORT
D. PORTICO

Show Answer
Answer: D – ‘PORTICO’ word cannot be formed from ‘PORTFOLIO’ due to the absence of letter ‘C’.