Science

General Science General Knowledge Questions and Answers – Set 10

Science Questions and Answers for Pharmacist, Lab Technician and Other Equivalents Recruitment – Section – 8

Q1. Shellac is used for the purpose of coating tablets as:
A. Polishing agent
B. Film coating agent
C. Enteric coating agent
D. Sub­coating agent for sugar coating

Show Answer
Answer: Enteric coating agent

Q2. Which of the following statements is true regarding the properties of benzyl
penicillin?
A. Beta­lactum ring is not essential for activity
B. It is a broad spectrum antibiotic
C. It has a bactericidal activity
D. None of these

Show Answer
Answer: It has a bactericidal activity

Q3. Functional unit of gene that specifies synthesis of one polypeptide is:
A. Codon
B. Cistron
C. Recon
D. Muton

Show Answer
Answer: Cistron

Q4. Glycosides are condensation products of:
A. Sugar + aglycone
B. Sugar + Protein
C. Protein + aglycone
D. Fats + aglycone

Show Answer
Answer: Sugar + aglycone

Q5. Which one of the following includes details of the standards for surgical
dressing?
A. Schedule Fii
B. Schedule M
C. Schedule G
D. Schedule P

Show Answer
Answer: – Schedule Fii

Q6. The method of DNA replication proposed by Watson and Crick is:
A. Semi conservative
B. Conservative
C. Dispersive
D. Rolling loop

Show Answer
Answer: Semi conservative

Q7. Colour of nitrous oxide cylinder is:
A. Blue
B. Grey
C. Black
D. Orange

Show Answer
Answer: Blue

Q8. In the Drugs and Cosmetics Act and Rules, the Schedule relating to GMP is:
A. Schedule M
B. Schedule C
C. Schedule Y
D. Schedule H

Show Answer
Answer: Schedule M

Q9. Most commonly used opacifying agent in capsule is:
A. Titanium dioxide
B. HPMC
C. Iron
D. None of these

Show Answer
Answer: Titanium dioxide

Q10. Requirements and guidelines on clinical trials for import and manufacture of new
drugs comes under:
A. Schedule Y
B. Schedule M
C. Schedule C
D. None of these

Show Answer
Answer: Schedule Y
gksection
Gksection.com भारतीय प्रतियोगी परीक्षाओं के लिए एक शिक्षा का ऑनलाइन माध्यम है, जिसके जरिए आप आगामी प्रतियोगी परीक्षाओ की तैयारी कर सकते हो. जीके सेक्शन पोर्टल पर आप परीक्षा सम्बंधित हल किए हुए प्रश्नपत्र एवं सामन्य ज्ञान सम्बंधित सभी विषयों के सवाल और जवाव की जानकारियाँ हिंदी में पढ़ सकते हो, Gksection.com आपकी परीक्षाओं के लिए आपको महत्वपूर्ण परीक्षा सम्बंधित सामग्री एवं महत्वपूर्ण जानकारी प्राप्त कराता है.
https://www.gksection.com/