Science

General Science General Knowledge Questions and Answers – Set 9

Science Questions and Answers for Pharmacist, Lab Technician and Other Equivalents Recruitment – Section – 8

Q1. The stationary liquid phase used for non polar solutes in GLC is:
A. Polyethylene glycol
B. Squalene
C. Benzene
D. Celite

Show Answer
Answer: Squalene

Q2. A successful hybridoma can be produced by fusing of:
A. Plasma cells and plasmids
B. Plasma cells and myeloma cells
C. Myeloma cells and plasmids
D. Plasma cells and bacterial cells

Show Answer
Answer: Plasma cells and myeloma cells

Q3. Preparation for oral use does not contain:
A. Sorbitol
B. Glucose
C. Phenol
D. Glycerol

Show Answer
Answer: Phenol

Q4. Millard reaction occurs between:
A. Hydrous lactose and amine
B. Anhydrous lactose and amide
C. Starch and amide
D. Anhydrous lactose and phenol

Show Answer
Answer: Hydrous lactose and amine

Q5. The protein moiety of an enzyme is known as:
A. Holo enzyme
B. Apo enzyme
C. Co enzyme
D. Enzyme

Show Answer
Answer: Apo enzyme

Q6. The weight uniformity limit for soft gelatin capsule upto 300 mg is:
A. 5%
B. 7.5%
C. 10%
D. 20%

Show Answer
Answer: 10%

Q7. The polymorphic form III of riboflavin is ______ times more soluble than the
form I:
A. 10 times
B. 20 times
C. 15 times
D. 18 times

Show Answer
Answer: 20 times

Q8. Complete separation of tablet into two or more layers is called as:
A. Capping
B. Lamination
C. Picking
D. Mottling

Show Answer
Answer: Lamination

Q9. The first and most widely used diluent in tablet formulation is:
A. Dextrose
B. Lactose
C. MCC
D. Starch

Show Answer
Answer: Lactose

Q10. Which of the following contains in the blood?
A. Trypsin
B. Amylase
C. Haemoglobin
D. Lipase

Show Answer
Answer: Haemoglobin
gksection
Gksection.com भारतीय प्रतियोगी परीक्षाओं के लिए एक शिक्षा का ऑनलाइन माध्यम है, जिसके जरिए आप आगामी प्रतियोगी परीक्षाओ की तैयारी कर सकते हो. जीके सेक्शन पोर्टल पर आप परीक्षा सम्बंधित हल किए हुए प्रश्नपत्र एवं सामन्य ज्ञान सम्बंधित सभी विषयों के सवाल और जवाव की जानकारियाँ हिंदी में पढ़ सकते हो, Gksection.com आपकी परीक्षाओं के लिए आपको महत्वपूर्ण परीक्षा सम्बंधित सामग्री एवं महत्वपूर्ण जानकारी प्राप्त कराता है.
https://www.gksection.com/