History General Knowledge Questions and Answers – Set 6

Q1. In which year did the Simon Commission visit India?
A. 1929
B. 1926
C. 1927
D. 1928

Show Answer
Answer: C. 1927

Q2. Who was the Governor General of India at the time of First Round Table Conference?
A. Lord Irwin
B. Lord Wellington
C. Lord Ready
D. Lord Minto

Show Answer
Answer: A. Lord Irwin

Q3. The massacre at Jallianwala Bagh was preceded by the
A. Partition of Bengal
B. Surat Split
C. Passage of the Rowlett Act
D. Minto-Morley Reforms

Show Answer
Answer: C. Passage of the Rowlett Act

Q4. The Chauri Choura incident occurred on
A. March 12, 1923
B. February 15, 1922
C. January 13, 1922
D. February 5, 1922

Show Answer
Answer: D. February 5, 1922

Q5. Lala Lajpat Rai was seriously injured in a police assault and died shortly thereafter. He was leading a demonstration against the
A. Rowlett Act
B. Partition of Bengal
C. Simon Commission
D. Cripps Mission

Show Answer
Answer: C. Simon Commission

Q6. Under whose leadership was the All India Muslim League founded?
A. Aga Khan
B. Maulana Mohammad Ali
C. Hasrat Mohani
D. Mohammad Ali Jinna

Show Answer
Answer: A. Aga Khan

Q7. The pioneer of Indian Renaissance was
A. Swami Vivekanand
B. Swami Dayand Saraswati
C. Dadabhai Naroji
D. Raja Ram Mohan Ray

Show Answer
Answer: D. Raja Ram Mohan Ray

Q8. Which of the following states was not annexed by using the “Doctrine of Lapse”?
A. Jhansi
B. Nagpur
C. Satara
D. Oudh

Show Answer
Answer: D. Oudh

Q9. The slogan “from each according to ehis capacity and to each according to his work” was first coined by
A. Proudhon
B. Karl Marx
C. Fedrick Engels
D. Saint Simon

Show Answer
Answer: B. Karl Marx

Q10. The name “United Nations” was first coined by
A. Winston Churchill
B. Joseph Stalin
C. Chiang Kai Shek
D. F.D. Roosevelt

Show Answer
Answer: D. F.D. Roosevelt

Q11. The first woman of Indian origin in space
A. Kalpana Chawla
B. Shubha Tole
C. Yamuna Krishnan
D. None of these

Show Answer
Answer: A. Kalpana Chawla-Kalpana Chawla was an Indo-American astronaut and the first woman of Indian origin in space.