SET 13 – Quantitative Aptitude Questions and Answers

Quantitative Aptitude Quiz for Every Competitive Exams GS Team published here most important Quantitative Aptitude Maths Questions and Answers in english for Every competitive exams like SBI, RRB, Railway, Police, Clerk, Bank IBPS and more. These questions and answers will be helpful for crack all competitive exams.

SET 13 – Quantitative Aptitude “Maths” Questions and Answers (Quiz) for Competitive Exams


Q1. Two pipes can fill a tank in 15 hours and 12 hours respectively and a third pipe can empty it in 4 hours. If the pipes be opened in order at 8 am, 9 am and 11 am respectively, the tank will be emptied at
A. 11:40 am
B. 12:40 pm
C. 1: 40 pm
D. 2:40 pm

Show Answer
Answer: D. 2:40 pm

Q2. Two trains 105 m and 90 m long run at the speeds of 45 kmph and 72 kmph respectively in opposite directions on parallel tracks. The time which they take to cross each other, is
A. 5 sec
B. 6 sec
C. 7 sec
D. 8 sec

Show Answer
Answer: B. 6 sec

Q3. The ratio in which the price at Rs. 7.20 a kg be mixed with rice at Rs. 5.70 a kg to produce a mixture worth Rs. 6.30 a kg, is
A. 1 : 3
B. 2 : 3
C. 3 : 4
D. 4 : 5

Show Answer
Answer: B. 2 : 3

Q4. How many times are the hands of a clock at right angle in a day?
A. 22
B. 24
C. 44
D. 48

Show Answer
Answer: C. 44

Q5. The integer nearest to 15751 which is a perfect square, is
A. 15875
B. 15876
C. 15625
D. 15629

Show Answer
Answer: B. 15876

Q6. If a student walks from his house to school at 5 km/hr, he is late by 30 minutes. However, if he walks at 6 km/hr, he is late by 5 minutes only. The distance of his school from his house is
A. 2.5 km
B. 3.6 km
C. 5.5 km
D. 12.5 km
Answer: D. 12.5 km – Let the required distance be x km. Then,
x/5 – x/6 = 25/26 [Difference between two times is 25 min] ⇒ 12x – 10x = 25 ⇒ 2x = 25 ⇒ x = 25/2 km = 12.5 km.[/su_spoiler]


Q7. A sum of money amounts to Rs. 5200 in 5 years and to Rs. 5680 in 7 years at simple interest. The rate of interest per annum is
A. 3%
B. 4%
C. 5%
D. 6%

Show Answer
Answer: D. 6%

Q8. If 7 : x : : 17.5 : 22.5, then x = ?
A. 5.5
B. 7.5
C. 6
D. 9

Show Answer
Answer: D. 9

Q9. What is the greatest possible length of a scale that can be used to measure exactly the lengths 3 m, 5 m 10 cm, and 12 m 90 cm?
A. 10 cm
B. 20 cm
C. 25 cm
D. 30 cm

Show Answer
Answer: D. 30 cm

Q10. 80% of 50% of 250% of 34 = ?
A. 38
B. 40
C. 42.5
D. 34

Show Answer
Answer: D. 34

Quantitative Aptitude Questions – SET 12

Leave a Reply

Your email address will not be published.