Questions and Answers

Physics Questions and Answers Section 1

1. What are the dimension of latent heat:
A. MLT2 T­2
B. ML­2T­2
C. M0LT­2
D. M0L2 T­2

Show Answer
Answer:
M0L2 T­2

2. If a current is passed in a spring it:
A. Get compressed
B. Get expanded
C. Oscillates
D. Remain unchanged

Show Answer
Answer: Get compressed

3. The unit of surface energy is:
A. Joule
B. Joule/meter2
C. Newton
D. Newton­meter2

Show Answer
Answer: Joule/meter2<

4. The angular momentum of a body is conserved, if the acting:
A. Force is zero
B. Torque is zero
C. Force is constant
D. Torque is constant

Show Answer
Answer: Torque is zero

5. A raindrop of radius r falls from a certain height ‘h’ above the ground. The work done by the gravitational force is proportional to:
A. r
B. r2
C. r3
D. r4

Show Answer
Answer: r3

6. Images formed by a convex spherical mirror is:
A. Virtual
B. Real
C. Enlarged
D. Inverted

Show Answer
Answer: Virtual

7. Ther rocket works on the principle of:
A. Conservation of energy
B. Conservation of mass
C. Conservation of linear momentum
D. Conservation of angular momentum/

Show Answer
Answer: Conservation of linear momentum

8. A galvanometer is converted into an ammeter when we connect a:
A. High resistance in series
B. High resistance in parallel
C. Low resistance in series
D. Low resistance in parallel

Show Answer
Answer: Low resistance in parallel

9. In steady state the temperature of cross section area of a rod, changes with time:
A. Decreased
B. Increased
C. Remain same
D. Firstly decreased then increased

Show Answer
Answer: Remain same

10. The unit of impulse is the same as that of:
A. Moment of force
B. Linear momentum
C. Rate of change of linear momentum
D. Force

Show Answer
Answer: Linear momentum
Error: View dc46e4cc3t may not exist
gksection
Gksection.com भारतीय प्रतियोगी परीक्षाओं के लिए एक शिक्षा का ऑनलाइन माध्यम है, जिसके जरिए आप आगामी प्रतियोगी परीक्षाओ की तैयारी कर सकते हो. जीके सेक्शन पोर्टल पर आप परीक्षा सम्बंधित हल किए हुए प्रश्नपत्र एवं सामन्य ज्ञान सम्बंधित सभी विषयों के सवाल और जवाव की जानकारियाँ हिंदी में पढ़ सकते हो, Gksection.com आपकी परीक्षाओं के लिए आपको महत्वपूर्ण परीक्षा सम्बंधित सामग्री एवं महत्वपूर्ण जानकारी प्राप्त कराता है.
https://www.gksection.com/