SET 9 – Railway Exam Questions and Answers

Indian Railway Recruitment Control Board (Railway Recruitment Board – GS Team published here Railway RRB Exam GK Questions and Answers in english. These questions and answers will be helpful for crack Railway NTPC and more railway exams.

SET 9 – Railway RRB GK Questions and Answers (Quiz)

Q1. Which three Ministries of the Central Government have signed a Memorandum of Understanding to further the Technology Mission of Indian Railways?
1. Ministry of Civil Aviation, S and T and Railways
2. Ministry of Defense, Home and New and Renewable Energy
3. Ministry of Railways, HRD and S and T
4. Ministry of Planning, Transport and Urban Development

Show Answer
Answer: Ministry of Railways, HRD and S and T - Three Ministries of the Central Government "Ministry of Railways, HRD and S and T" on MoU to further the technology mission of Indian Railways has signed. On behalf of the Ministry of Railways on MoU, Chairman of TMIR Prof. N.S. Vyas, TMIR Co-Chairman Mr. Alok Kumar, Additional Secretary (TE), Shri R. Subramaniam, on behalf of Ministry of Human Resource Development and Dr. Neeraj Sharma, Advisor, Department of Science and Technology, on behalf of Ministry of Science and Technology, signed.

Q2. In which city is the headquarters of Eastern Railway of Indian Railways?
1. Chennai
2. Kolkata
3. Delhi
4. Gorakhpur

Show Answer
Answer: Kolkata - Eastern Railway Headquarters of Indian Railways is in Kolkata. Whose divisions are Howrah, Sealdah, Asansol, Malda. The headquarters of the Northern Railway of the Indian Railways located in Kolkata was established in April 1952.

Q3. What is the name of the train that runs between India and Pakistan?
1. Samjhauta Express
2. Vivek Express
3. Vivekananda Express
4. Moving Express

Show Answer
Answer: Samjhauta Express - The train Samjhauta Express running between India and Pakistan. Samjhauta Express was started on 22 July 1976 between Attari-Lahore. The Samjhauta Express travels only three km between Attari-Wagah. The rail route from Attari to Lahore already existed.

Q4. In which city is the headquarters of Southern Railway of Indian Railways?
1. Chennai
2. Kolkata
3. Delhi
4. Gorakhpur

Show Answer
Answer: Chennai - Indian Railways' Southern Railway is headquartered in Chennai. Which is Chennai, Madurai, Palghat, Tiruchurappalli, Trivandrum, Salem (Coimbatore). The headquarters of the Northern Railway of the Indian Railways located in Chennai was established on 14 April 1951.

Q5. In which city is the headquarters of Central Railway of Indian Railways?
1. Chennai
2. Kolkata
3. Delhi
4. Mumbai

Show Answer
Answer: Mumbai - Central Railway Headquarters of Indian Railways is in Mumbai. Which is Mumbai, Bhusawal, Pune, Solapur, Nagpur. The Northern Railway headquarters of the Indian Railways located in Mumbai was established on November 5, 1951.

Q6. Which train is called Hospital on Wheels?
1. Samjhauta Express
2. Vivek Express
3. Lifeline Express
4. Moving Express

Show Answer
Answer: Lifeline Express - Hospital on Wheels Train is called Lifeline Express. The train was launched by Union Minister of State for Health and Family Welfare Anupriya Patel.

Q7. In which city is the headquarters of Western Railway of Indian Railways?
1. Chennai
2. Kolkata
3. Delhi
4. Mumbai

Show Answer
Answer: Mumbai - Western Railway Headquarters of Indian Railways is in Mumbai. Which has Mumbai Central, Vadodara, Ratlam, Ahmedabad, Rajkot, Bhavnagar. The Northern Railway headquarters of the Indian Railways located in Mumbai was established on November 5, 1951.

Q8. In which year was the train first run in India?
1. 1850
2. 1853
3. 1860
4. 1880

Show Answer
Answer: 1853 - Railways in India were started by the British in 1853 for their administrative convenience, but today in most parts of India, railways are being laid and rail. , Has become a cheaper and main mode of transport. Tran was run for the first time in India in 1853.

Q9. In which city is the headquarters of Northern Railway of Indian Railways?
1. Chennai
2. Kolkata
3. Delhi
4. Gorakhpur

Show Answer
Answer: Delhi - The headquarters of the Indian Railways Northern Railway is in Delhi. Whose division is Ambala, Ferozepur, Lucknow, Moradabad. The headquarters of the Northern Railway of the Indian Railways located in Delhi was established on 14 April 1952.

Q10. Which is the fastest train in India?
1. Samjhauta Express
2. Vivek Express
3. Contact Revolution Express
4. Moving Express

Show Answer
Answer: Gatimaan Express - Gatimaan Express is the fastest train in India which runs between Delhi and Agra in India. It runs at a speed of 160 km per hour. This train covers a distance of 188 km to take one way which takes 100 minutes. It runs between Agra Cantonment and Hazrat Nizamuddin Railway Station.

Railway Exam Questions – SET 10

Railway Exam Questions – SET 8

Leave a Reply

Your email address will not be published.